Linfröolja E+ - en jämförelse

 

All forskning kring hästutfodring pekar på att ett tillskott av olja, och då helst linfröolja är mycket bra för hästar. Oljan ger hästen mer arbetsenergi utan risk för muskelproblem, humörproblem, överfriska/övertända hästar. Tvärtom gör det höga Omega3 innehållet i LinfröE+ att hästarna blir lugnare.

Tävlingshästar orkar mer - mår bättre av linfröolja.
Avelshingstar som fått tillskott av Linfröolja har fått en bättre spermiekvalitet. Både rörligare och mer långlivad. Läs mer här.
Avelsston som inte orkar äta så mycket foder sista tiden av dräktigheten mår bra av ett energitillskott av oljan. Dessutom har forskning visat att högdräktiga/digivande ston som får Omega3-tillskott i form av linfröolja uppvisar motsvarande högre värden av essentiella fettsyror i både plasma och mjölk. Stona hade även högre immunitetsnivåer (IgG levels) i mjölken.
Unghästar som får ett litet tillskott av olja i sitt kraftfoder, får ett mindre glykemiskt påslag i kroppen, vilket minskar risken för utvecklingsrubbningar.

LinfröE+ innehåller 3,5 MJ per dl så se över foderstaten vid stora givor, hästen lägger på hullet. Hästar i träning/tävling bör få 6 g smältbart råprotein per MJ energi.

Fettsyresammansättningen i Linfrö E+ är synnerligen fördelaktig vad avser fördelningen av de essentiella fleromättade fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. Dessa fettsyror kan inte produceras i kroppen utan måste tillföras i fodret.

Jämför med de vanligaste oljorna enligt nedanstående redovisning.

Typ av olja

Omega-3

Omega-6

Enkelomättat fett

Mättat fett

Linfröolja E+
60*
15
16
9

Linfröolja (regular)

57

16

18

9

Rapsolja

10

22

62

6

Sojaolja

7

54

24

15

Valnötsolja

5

51

28

16

Olivolja, extra virgin

1

8

77

14

Majsolja

1

61

25

13

Jordnötsolja

0

33

49

18

Tistelolja

0

77

13

10

Sesamolja

0

41

46

13

Solrosolja

0

69

20

11


Källa: U.S Dept of Agriculture

* Linfrö odlat på nordliga breddgrader har en högre halt av Omega-3, över 60%.

Linfröolja är den olja som innehåller mest Omega-3. Den är därför känslig för värme och är den olja som oxiderar snabbast av alla oljor. Syre och ljus påskyndar denna process. Genom att tillsätta E-vitamin, som är en antioxidant, förhindras oxidationen. E-vitamin fungerar även som en antioxidant (skydd mot fria radikaler) i hästens kropp. Vår linfröolja utvinns med en mekanisk press (kallpressas) som gör att temperaturen vid framställningen inte överstiger 40-45 grader, detta för att de nyttiga näringsämnena inte ska gå förlorade.

Direkt efter pressning tappas LinfröE+ på fat eller dunk med hjälp av en speciell livsmedelsgas. Syret trängs bort före tappning vilket ger en stabil produkt och oxidering förhindras. Först när förpackningen öppnas påbörjas åldrandet. LinfröE+ bör förbrukas inom 3 månader efter öppnandet av dunken. Sval och mörk förvaring förlänger hållbarheten ytterligare

Linfröolja, utan E-vitamintillsats, som tappas på dunk eller fat med konventionella metoder ger inte detta skydd mot oxideringen, som då startar vid upptappningen.